Newsletter serwisu


Brukselka

Kapusta brukselska potocznie nazywana brukselką (Brassica oleracea L. var. Gemmifera), to bardzo smaczne i wartościowe warzywo dwuletnie, które znakomicie nadaje się do uprawy w naszym klimacie. Brukselka jest jedną z botanicznych odmian dobrze nam znanej kapusty, a co za tym idzie należy do tej samej rodziny kapustowatych. Ma to szczególne znaczenie podczas planowania uprawy, gdyż ze względu na wspólne zagrożenia (choroby oraz szkodniki), nie powinno się jej uprawiać na stanowiskach zajmowanych wcześniej przez inne warzywa z tej grupy.

Kapusta brukselska jest wprawdzie bardzo bliską krewną kapusty białej, ale wyglądem zupełnie jej nie przypomina. Co prawda pojedyncza, mała główka istotnie jest podobna do kapusty, jednak cała roślina już nie. Poza tym warzywa te różnią się także terminem zbioru, wymaganiami termicznymi oraz sposobem przechowywania.

Charakterystyka

Brukselka na początku wzrostu rozwija rozetę dużych, zielonych, gładkich liści, ale zaraz potem zaczyna rosnąć w górę, tworząc twardą, grubą, wysoką (50-100 cm.) i ulistnioną łodygę. To właśnie na tym solidnym „pędzie”, w kącikach liści tworzą się małe brukselkowe główki, których może być nawet kilkadziesiąt na jednej roślinie. Co ciekawe, te małe główki, to nic innego jak silnie skrócone pędy boczne. Początkowy pióropusz liści nie znika jednak zupełnie, gdyż podobny wyrasta na szycie pędu, tworząc na nim luźną, rozłożystą rozetę.



Sposób uprawy

Ze względu na specyfikę uprawy, brukselkę można z powodzeniem traktować jako poplon, stosowany po warzywach wcześnie schodzących z pola (np. sałata, rzodkiewka, wiosenny szpinak). Najlepiej uprawiać ją z rozsady, którą zaczynamy przygotowywać już na początku kwietnia (odm. późne) lub maja (odm. wczesne). Nasiona należy wysiać do ciepłego inspektu, a młode sadzonki wysadzać na miejsce stałe najwcześniej w połowie V lub nawet pod koniec tego miesiąca. Wprawdzie brukselki są bardzo odporne na niskie temperatury, ale nie dotyczy to roślin we wczesnej fazie rozwoju. Mimo iż mała brukselka wydaje się niepozorna, dorosła roślina zajmuje całkiem sporo miejsca, dlatego wymaga odpowiedniego rozstawu podczas sadzenia ( ok. 60 x 50 lub nawet 70 x 60).

Kapusta brukselska - Brukselka

Kapusta brukselska - Brukselka

Wymagania

Kapusta brukselska nie jest warzywem trudnym w uprawie, pod warunkiem zapewnienia jej odpowiednich warunków do wzrostu i rozwoju. Aby uzyskać zadowalający plon dobrej jakości główek, powinniśmy przeznaczyć pod uprawę brukselki stanowisko słoneczne, ale niezbyt ciepłe. Podczas wiązania główek (sierpień-wrzesień) nadmiernie wysokie temperatury mogą spowodować, że będą one luźne. Podobnie może się skończyć przenawożenie (szczególnie azotem) oraz przesuszanie roślin. Brukselki najlepiej rosną w temp. 12-18°C, dlatego najintensywniejszy rozwój główek, przypada na późną jesień. Ze względu na swoje bardzo szczególne wymagania świetlno-termiczne, warzywo najlepiej udaje się w rejonach z długą, słoneczną, ale stosunkowo chłodną jesienią. Co do rodzaju gleby, warzywa te są już bardziej tolerancyjne. Rosną wprawdzie lepiej na glebach stosunkowo żyznych (najlepiej w I lub II roku po oborniku), dość lekkich i zasobnych w składniki pokarmowe, ale dostosują się też do warunków nieco gorszych (np. zniosą gleby ciężkie). Nie powinno się ich jednak sadzić na glebach torfowych, gdyż wtedy zawiązują luźne główki. Odpowiednie pH podłoża dla tych roślin, powinno być obojętne. Jeśli zdecydujemy się na dodatkowe nawożenie mineralne, wybierzmy nawozy z przewagą fosforu i potasu, a unikajmy azotu.

Kapusta brukselska - Brukselka

Kapusta brukselska - Brukselka

Ogławianie

Aby zwiększyć plon i spowodować równomierny wzrost główek, zaleca się ogławianie roślin, co polega na obcinaniu wierzchołków pędów. Aby jednak zabieg spełnił swoje zadanie, musi być wykonany we właściwym momencie. Najlepiej przeprowadzić go, kiedy w górnej części pędu widać już zawiązane główki, a te położone najniżej, osiągnęły średnicę co najmniej 2 cm. (zwykle jest to połowa IX). W tym okresie nie należy usuwać pozostałych liści, gdyż będą one służyły roślinie jako ochrona przed mrozem.

Kapusta brukselska - Brukselka

Kapusta brukselska - Brukselka

Zbiór

Zbiór brukselki zaczyna się późną jesienią i w niezbyt ciężkie zimy, może niekiedy trwać nawet niemal do wiosny (I-II). Pozornie wydaje się to zaskakujące, ale te rośliny maja naprawdę sporą wytrzymałość na niskie temperatury (znoszą spadki nawet do -17°C), a poza tym przemrożenie główek powoduje u nich znaczne zwiększenie stężenia cukru. Niestety, jednocześnie zmniejsza się w warzywach zawartość vit. C.

Zbiory wykonuje się sukcesywnie w miarę potrzeb, gdyż brukselki źle znoszą przechowywanie. Szybko się zaparzają, żółkną i więdną, dlatego po zbiorze powinny być jak najszybciej przetworzone (ugotowane lub zamrożone).


Choroby i szkodniki

Brukselka, podobnie jak inne warzywa z rodziny krzyżowych (kapustowatych), jest narażona na rozmaite zagrożenia. Najczęściej mogą ją zaatakować takie choroby jak: szara pleśń, kiła kapusty, rdze i mączniaki oraz typowe szkodniki roślin kapustnych, czyli: śmietki kapuściane, gąsienice bielinka kapustnika oraz wszędobylskie mszyce. Z tego powodu nasiona przed siewem warto zaprawić specjalnymi zaprawami nasiennymi, zmniejszającymi ryzyko zachorowań.

Kapusta brukselska - Brukselka

Kapusta brukselska - Brukselka

Odmiany

Odmian brukselki na rynku dostępnych jest całkiem sporo, a różnią się one między sobą przede wszystkim terminem owocowania, plennością, siłą wzrostu oraz wielkością główek. Do odmian wczesnych możemy zaliczyć „Diablo F1”,”Brilliant”, „Dolores” i „Amoroso F1”, do średniowczesnych „Fregatę F1”, „Crispus F1” i „Boxer F1”, a do późnych „Ajax”, „Aurelius” i „Explorer F1”.

Jeśli dotąd niezbyt chętnie sięgaliśmy po to warzywo, warto zmienić te zwyczaje, gdyż brukselka to bogactwo białka, witamin (C, B, A, E), kwasu foliowego oraz dużej ilości wartościowych soli mineralnych (min. wapń, żelazo, fosfor, potas, mangan). Można ją spożywać jako gotowaną jarzynkę oraz pod postacią zup i zapiekanek.

Autor: Katarzyna Józefowicz

Źródła:

1.    ABC ogrodnictwa” PWR i L W-wa 1978r. – praca zbiorowa


Oceń artykuł:
przetwarzam....
0.00 / 0 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?

Nie posiadam roślin

Mniej niż 5

Od 6 do 10

Od 11 do 30

Od 31 do 100

Ponad 100

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]