Warunki uprawy
Biała rzodkiew jest rośliną znakomicie nadająca się do uprawy w polskich warunkach, gdyż należy do gatunków klimatu chłodnego, posiada jednak dość wysokie wymagania uprawowe. Jeśli chcemy otrzymać duże, zdrowe i soczyste warzywa, powinniśmy przeznaczyć pod ich uprawę stanowisko słoneczne i przygotować dla nich żyzną, próchniczą, głęboko uprawioną, umiarkowanie wilgotną i niezbyt ciężką glebę. Rzodkiew nie znosi przesuszania, dlatego szczególnie w okresie wiosenno - letnim będzie najprawdopodobniej wymagała dodatkowego nawadniania.
Biała rzodkiew
Siew i zbiór
Rzodkiew białą możemy uprawiać w różnych terminach. Odmiany wczesne (o krótkim okresie wegetacji, wynoszącym ok. 40-60 dni) wysiewa się wprost do gruntu już na początku kwietnia. Są najcenniejsze, gdyż należą do jednych z pierwszych warzyw wiosennych, ale uzyskanie z nich zadowalającego plonu dobrej jakości jest dość trudne (np. długi dzień, niedostateczna wilgotność, wahania temperatury prowadzące do wybiegania w pęd kwiatostanowy i parcenia miąższu). Kolejne odmiany, przewidziane do zbioru letniego wysiewa się w maju, a zbiera po ok. 60-90 dniach wegetacji (w zależności od odmiany). Rzodkwie białe przeznaczone na zbiór jesienny lub na zimowe przechowanie, sieje się w sierpniu i zbiera po ok. 100 dniach wegetacji. Ponieważ jednak poszczególne odmiany rzodkwi białej mogą różnić się między sobą, należy zawsze uważnie zapoznać się z zaleceniami producenta względem terminów siewu i zbioru. Niedotrzymanie terminu może skutkować znacznym pogorszeniem jakości warzywa.
Biała rzodkiew
czytaj dalej...
1 komentarzy
Dodał: gladia, Tytuł: czarna gdzie?
nic nie ma o najpopularniejszej odmianie czarnej rzodkwi!