Dodaj zdjęcie rośliny

Dodatkowe:
3 z 3

ZOBACZ POZOSTAŁE ZDJĘCIA

Majeranek, Lebiodka majeranek, Majeranek ogrodowy

Majeranek, Lebiodka majeranek, Majeranek ogrodowy

0 komentarzy

Opis:

Jednoroczna roślina uprawiana na całym świecie. Może być siana zarówno w ogrodach, jak i w donicach, czy pojemnikach. Jego kwiaty są bardzo malutkie, koloru białego i zebrane w główki umieszczone na szczytach pędów. Majeranek osiąga maksymalnie do pół metra wysokości. Liczne, wzniesione łodyżki są dobrze rozgałęzione. Bardzo gęsto pokryte są drobnymi, zielonymi i całobrzegimi listkami. Wszystkie części roślinki są pokryte cienką warstwą delikatnych włosków.

Uprawa:

Idealne warunki do uprawy majeranku to tereny ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru. Uwielbia regularne podlewanie. Gleba powinna być przepuszczalna i lekka. Może być piaszczysta. Nie zaszkodzi dodatek próchnicy i wapnia. Majeranek wysiewamy do ziemi pod koniec kwietnia. Nie należy zasypywać go ziemią, lecz podobnie jak trawę przygnieść. W domowych szklarniach i doniczkach można uprawiać go na cele użytkowe praktycznie przez cały rok, zapewniając mu odpowiednie warunki. Pierwsze plony z majeranku zbieramy w czasie jego pierwszego kwitnienia. Następne już w miarę potrzeb do czasu obumarcia rośliny.

Zastosowanie:

Roślina przyprawowa uprawiana w ogrodzie, skrzynkach balkonowych lub doniczkach. Doskonała roślina do tradycyjnych ogrodów ziołowo-przyprawowych.

Przyprawa i jej zastosowanie:

Największą popularność oraz najszersze zastosowanie majeranek uzyskał w przemyśle spożywczym oraz kulinarnym. Jest niezastąpioną przyprawą w kuchni. W wielu najlepszych restauracjach uprawiany jest wraz z innymi ziołami i wykorzystywany bezpośrednio do potraw. Dzięki swojemu niezwykłemu zapachowi, nadaje niezwykły i cudowny aromat mięsom, wędlinom, rybom, a także zupom. Bez tej przyprawy nie można sobie wyobrazić tłustych potraw, jak zupy grochowa, fasolowa, pieczonej baraniny i wieprzowiny, pasztetów, sosów i farszów do drobiu. Lebiodka dobrze łączy się w kompozycjach z tymiankiem, szałwią i rozmarynem, należy tylko pamiętać o silnym korzennym smaku i stosować go z umiarem.

Właściwości i działanie lecznicze:

W ludowej medycynie bywał stosowany przy bólach głowy, skurczach, kaszlu, migrenie, problemach z trawieniem, a nawet lekkich schorzeniach nerwowych.

Kwitnienie:

Roślina ta zakwita latem, najczęściej na przełomie lipca i sierpnia.

Zimowanie:

Roślina jednoroczna.

Wybrane oferty z naszego sklepu:

  • Dziki majeranek
    Dziki majeranek

    Dziki majeranek znany jest przez prawie każdego, kto próbował swoich możliwości w kuchni. Nie jest to zwykły majeranek, który widnieje na pólkach w sklepie, ale zaraz obok niego często występuje. Używając prawidłowej jego nazwy - lebiodka pospolita,

    Przeczytaj więcej...
  • Pielęgnacja storczyków krok po kroku HIT
    Pielęgnacja storczyków krok po kroku

        Storczyki, to kwiaty o wyjątkowej urodzie. Jako kwiaty doniczkowe mogą stanowić wspaniałą ozdobę naszego domu. Jednak by zachowały na długo swój blask, musimy zgłębić wiedzę o ich potrzebach i związanej z tym pielęgnacji. Światło Storczyki potrzebuj

    Przeczytaj więcej...
  • Orzech włoski – Juglans regia
    Orzech włoski – Juglans regia

        Orzech włoski należy do jednych z najbardziej popularnych drzew jakie możemy spotkać m.in. na posesjach i w sadach. Uprawiany jest przede wszystkim dla swych bardzo smacznych i zdrowych owoców. Jest reprezentantem rodziny orzechowatych- Juglandaceae a więc

    Przeczytaj więcej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Captcha