Dodatkowe:
5 z 5
Chrzan, chrzan pospolity
- Poprzednie
- 1/2
- Następne
- Poprzednie
- 1/2
- Następne
Opis:
Sporych rozmiarów roślina z rodziny kapustowatych, pochodząca z terenów Azji. Obecnie uprawiana jest praktycznie na całym świecie. Główną częścią rośliny widoczną ponad ziemią są zielone, duże liście chrzanu, o lekko ząbkowanych krawędziach. Czasami mogą pojawić się żółte, niepozorne kwiatuszki, jednak bardzo rzadko można je zaobserwować. Ważnym elementem są jego białe, grube i palowe korzenie. To głównie dla nich uprawiany jest chrzan.
Uprawa:
Uprawa chrzanu jest bardzo prosta. Rozmnażanie odbywa się przez sadzonki. Wystarczy wkopać do ziemi korzenie chrzanu, a roślina sama się rozrośnie. Uwielbia miejsca cieniste z żyzną, suchą glebą. Bardzo szybko się rozrasta. Z jednej sadzonki po kilku latach można mieć już dużą uprawę chrzanu. Co kilka lat można większe kępy dzielić na mniejsze, by mieć więcej sadzonek.
Zbiór i Konserwacja:
Najlepszy aromat mają liście zerwane wiosną i wczesnym latem. Korzenie natomiast powinno się wykopywać na przełomie lata i jesieni. By zachować więcej właściwości korzenia, można przechowywać go w occie.
Przyprawa i jej zastosowanie:
Chrzan znalazł bardzo szerokie zastosowanie w gospodarstwach domowych i gastronomii. Jego korzenie i liście, a także wiele ich przetworów, stosowane są do różnych potraw: mięs, drobiu, zup, ryb, przetworów, twardych serów, sałatek i surówek. Niektórych dań nie da się prawidłowo przygotować bez dodatku chrzanu. Przyprawy używa się również do poprawienia smaku musztard, sosów, majonezów i twarogów. W kuchni bawarskiej chrzan zmieszany z dodatkiem tartego jabłka to popularnych chrzan jabłeczny.
Właściwości i działanie lecznicze:
Chrzan na bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Roślina ta zawiera bardzo duże ilości witaminy C, magnezu, potasu, żelazo i sodu, więc są ich dobrym źródłem. Stosowane bywały niekiedy jako antybiotyk. Ma właściwości poprawiające krążenie krwi. Chrzan pobudza wydzielenie enzymów trawiennych i ułatwia trawienie dlatego doskonale nadaje się do tłustych ciężkostrawnych dań mięsnych. Duża ilość witaminy C zawarta w korzeniu zapobiega infekcjom i przeziębieniom.
Zimowanie:
Byliny mrozoodporne.
Wybrane oferty z naszego sklepu:
Kategorie
Zioła i Przyprawy-
System nawadniający w ogrodzie – zapomnij o codziennym podlewaniu
Jeżeli prawidłowo dbamy o nasz ogród i pragniemy, by wyglądał jak najpiękniej, a rośliny w nim znajdujące były jak najzdrowsze i w dobrej kondycji, na pewno nie możemy zapomnieć o odpowiednim podlewaniu ogrodu. Jeżeli mamy dużo wolnego czasu, to zajęcie nie
Przeczytaj więcej... -
Słomiana strzecha. Czy pamiętamy jeszcze słomiane dachy?
Kiedy sięgniemy pamięcią do okresu dzieciństwa, z pewnością wielu z nas przypomni sobie słomiane dachy domów na wsiach. Jeszcze całkiem niedawno takie pokrycia stosowano powszechnie. Dziś słomiane dachy są tylko wspomnieniem dawnych czasów, kojarzących się z latem n
Przeczytaj więcej... -
Dynie ozdobne
Z pewnością większości z nas, dynia kojarzy się ze smacznym warzywem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Nie każdy jednak wie, że istnieje wiele odmian, które nadają się do ozdoby, dzięki swym walorom dekoracyjnym. Dynie przybierają na
Przeczytaj więcej...
Dodaj swój komentarz
Koniecznie zobacz:
Encyklopedia
Rośliny doniczkoweKwiaty ogrodowePnączaDrzewa i krzewyBylinyJednoroczne i dwuletnieCebuloweZioła i PrzyprawyTrawyKaktusyNajpopularniejsze
Azalia japońska - uprawa, pielęgnacja i odmiany
Milin amerykański - uprawa, wymagania i pielęgnacja
Million Bells
Kalanchoe – uprawa, pielęgnacja i rozmnażanie
Zwisające kwiaty doniczkowe
Zobacz koniecznie
Sonda
Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:
0 komentarzy