Rdza malwy - Puccinia malvacearum Berteloni

Opis:

Rdza malwy ma swoje korzenie w Chile skąd się rozpowszechniła po całym świecie, a w Europie pojawiła się w drugiej połowie XIX w. stając się bardzo pospolitą i uciążliwą chorobą.

Objawy:

Rdza charakteryzuje się twardymi, szarobrunatnymi a z czasem czerwonobrunatnymi brodaweczkami, które atakują łodygi, ogonki liściowe, zwłaszcza na dolnej stronie oraz owoce. Wokół tych skupień następuje zamieranie tkanki. Porażone liście zamierają i zasychają od dolnych części roślin, co bardzo niekorzystnie się odbija na ich wzroście, kwitnieniu i owocowaniu.

Zwalczanie:

Chcąc zabezpieczyć się przed wystąpieniem rdzy, należy w jesieni usunąć wszelkie porażone rośliny. Materiał siewny należy pozyskiwać ze zdrowych owoców, jak również nie uprawiać roślin, co roku w tym samym miejscu. W przypadku pojawienia się rdzy należy zastosować w odpowiedniej dawce Baycor 25 WP, Dithane Neo Tec 75 WG, Domark 100 EC. W pierwszym roku uprawy rośliny należy pryskać kilkakrotnie w odstępach 10-14 dni. Oczywiście preparaty chemiczne należy stosować zamiennie.

Zródło wiedzy:

Opracowano na podstawie: J.Kochman, Cz. Zamorski, Choroby roślin ozdobnych, Warszawa 1973 Zalecenia Ochrony Roślin na lata 2008/2009 część IV, Instytut Ochrony Roślin (Zakład Upowszechniania, Wydawnictw i Współpracy z Zagranicą), Poznań 2008

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Captcha