Opis:
Chrząszcz z rodziny ryjkowcowate długości około 5 mm o czarnym zabarwieniu, pokryty żółtoszarymi włoskami z wyciągniętym, krótkim ryjkiem. Larwy beznogie rogalikowato zagięte, brudnobiałe. Larwy zimują w glebie do 30 cm głębokości. Opuchlak pojawia się w okresie od czerwca do września, żerując na liściach. Samica może złożyć nawet do 600 jaj, które składa do gleby w pobliżu roślin, a wyległe larwy żerują na ich systemie korzeniowym, który uszkadzają.
Objawy:
Więdnięcie i zamieranie roślin, co jest związane z zerowaniem larw w systemie korzeniowym. Pod jedną rośliną może być do 80 larw. Szkodnik hamuje rozwój roślin, które słabiej owocują a w okresie suszy są bardziej narażone na zamieranie.
Zwalczanie:
Oprysk należy wykonać po zbiorze owoców, w okresie żerowania opuchlaków na liściach i składania jaj do gleby, spryskując zarówno roślinę jak i glebę. Stosujemy np. Dursban 480 EC, Grot 250 EC, Pyrinex 480 EC.
Rośliny podatne:
Truskawka, rzadziej malin i porzeczek.
Zródło wiedzy:
Opracowano na podstawie: Zarys nauki o szkodnikach roślin, red. R. Miętkiewski, Siedlce 1998 Zalecenia Ochrony Roślin na lata 2008/2009 część III, Instytut Ochrony Roślin (Zakład Upowszechniania, Wydawnictw i Współpracy z Zagranicą), Poznań 2008
0 komentarzy