Mszyca kapuścianka - Brevicoryne brassicae

Opis:

Mszyca należąca do rodziny Aphidodea i rodziny Aphididae, bardzo u nas pospolita będąca roznosicielem chorób wirusowych.

Objawy:

Na liściach ukazują się jasne plamy i wypukłości, natomiast na spodniej stronie liścia w zagłębieniach widoczne są kolonie mszyc, zielonoszarych, pokrytych woskowym nalotem, który nadaje im niebieskopopielaty odcień. Mszyce są przeważnie bezskrzydłe i osiągają do 3 mm długości. Uszkodzone liście, pędy, kwiatostany ulegają zniekształceniom a pąki kwiatowe żółkną i odpadają. Po okresie letnim, kiedy mszyce rozmnażają się dzieworodne, jesienią pojawiają się samce. Samice składają jaja na dolnych odcinkach roślin krzyżowych, na których zimują a w czerwcu/lipcu następuje rozlot uskrzydlonych samic. Mszyca kapuścianka jest jednodomowa, której cykl rozwojowy kończy się wytworzeniem pokolenia obupłciowego.

Zwalczanie:

W przypadku wystąpienia licznych kolonii mszyc, natychmiast wykonujemy oprysk, w razie potrzeby zabieg powtarzamy co 7 dni. Można zastosować m.in. Bioczos BR (ogranicza nalot uskrzydlonych mszyc) , Decis 2,5 EC, Fastac 100 EC, Karate Zenon 050 CS, Owadofos 540 EC.

Zapobieganie:

Usuwanie chwastów z rodziny krzyżowych, głęboka orka po okresie zbiorów, która pozwoli zmniejszyć przyszłoroczną populację.

Rośliny podatne:

Lak, Lewkonia, maciejka, warzywa kapustne, rzepak, rzepik, gorczyca

Zródło wiedzy:

Opracowano na podstawie: J.A. Czyżewski, Choroby i szkodniki roślin ozdobnych, Warszawa 1975 Zalecenia Ochrony Roślin na lata 2008/2009 część IV, Instytut Ochrony Roślin (Zakład Upowszechniania, Wydawnictw i Współpracy z Zagranicą), Poznań 2008

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Captcha