Mszyca jabłoniowo- babkowa (Porazik jabłoniowo-babkowy)- Dysaphis plantaginea Pass.

Opis:

Pluskwiak równoskrzydły z rodziny mszycowate. Nieuskrzydlone mszyce osiągają do 2,5 mm długości, kształt gruszkowaty, barwa od niebieskopopielatej do jasnobrązowej, czarne syfony, delikatny woskowy nalot. Mszyce uskrzydlone w brązie, bądź brązowoczarne. Jaja zimują na gałązkach, konarach, a wraz z pękaniem pierwszych pąków, wylęgają się pierwsze larwy, które już pod koniec kwietnia stają się formami dorosłymi. Następnie pojawia się coraz więcej mszyc, które są formami uskrzydlonymi i migrują na babkę, na której rozwijają się kolejne pokolenia (dzieworodne). Wrzesień to czas kiedy uskrzydlone mszyce powracają na jabłoń i tam składają jaja, które będą zimować.

Objawy:

Mszyce wysysają soki z liści oraz pędów, powodując tym samym ich skręcanie oraz zahamowanie przyrostów. Liście ulegają zwinięciu poprzecznie ku dołowi i marszczą się. Zawiązki owocowe są zniekształcone. Dodatkowo spadź wydalana przez mszyce stanowi pożywkę dla grzybów sadzakowych, które tworzą czarne plamy pokrywające liście i owoce, co wpływa na ograniczenie asymilacji a tym samym powoduje spadek wartości handlowej owoców.

Zwalczanie:

Jeżeli zauważymy, że kolonie mszyc są bardzo liczne, należy wykonać oprysk jeszcze przed kwitnieniem, najlepiej w okresie zielonego pąka. Można zastosować m.in. Basudin 600 EW, Bulldock 025 EC, Decis 2,5 EC, Patriot2,5 EC.

Zródło wiedzy:

Opracowano na podstawie: Zarys nauki o szkodnikach roślin, red. R. Miętkiewski, Siedlce 1998 Zalecenia Ochrony Roślin na lata 2008/2009 część III, Instytut Ochrony Roślin (Zakład Upowszechniania, Wydawnictw i Współpracy z Zagranicą), Poznań 2008

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Captcha