Kuchcikowo

CIASTO ORZECHOWE
1/2 kg mąki
20 dag cukru kryształu
20 dag margaryny lub mix maślany
2 łyżki rozpuszczonego miodu
1,5 łyżeczki sody
2 jajka
KARMEL:
250 dag orzechów włoskich( w dużych kawałkach)
100 g cukru kryształu
2 łyżki miodu
1/2 kostki margaryny
MASA BUDYNIOWA:
1/2 litra mleka
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki przennej
1 kostka masła
WYKONANIE
1)Na stolnicy zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Dzielimy je na 2 częśći
2)Składniki na karmel wkładamy do garnka i mieszają zagotowujemy. Gorący karmel nakładamy na jeden rozwałkowany na blasze placek ciasta.Pieczemy w tem 180 C około 40 minut. W tej samej temperaturze pieczemy drugi placek
3)Robimy masę budyniową. Z podanych składników gotujemy budyń. Ucieramy kostkkkkke masła z żółtkiem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodajemy do niej po łyżce masy budyniowej, krem budyniowy rozsmarujemy na drugim placku i przykrywamy plackiem z karmelem.
Ciato to zawsze jest u mnie zamawiane na różne okazje wśród rodziny, komunie , urodziny, rocznice, jest trochę pracochłonne ale bardzo smaczne i szybko znika ze stołu, polecam do zrobienia.

2 komentarzy

  1. KLARIN1
    Dodał: KLARIN1

    WITAM. I JAK TU TRZYMAĆ WAGĘ ???!!! , SKORO CO 10-20 WPIS TO COŚ PYSZNEGO , SŁODKIEGO , I MYŚLĘ ŻE NIE TYLKO JA TU JESTEM ŁASUCHEM. SMACZNEGO . HEJCIA

Dodaj swój komentarz