Kuchcikowo

Cynamonowa rozeta

1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
1/2 szkl cukru
1 1/5 kostki masła
1/2 szklletniego mleka
1 op. suszonych drożdzy
skórka otarta z cytryny
2 łyżeczki cynamonu
10 dag konfitury morelowej

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miseczki. Dodać 1/4 szkl cukru,jajka,skórkę cytrynową i drożdze. Dołożyć 1/2kostki miękkiego masła oraz wlej mleko. Składniki dobrze wyrób. Ciasto odstaw pod przykryciem na 30 min.
Pozostałe masło utrzyj z resztą cukru i cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na rostokąt 30x50 cm. Posmaruj cynamonową masę i zwiń.
Rulon potnij na 12 równych plastrów.Ustaw je pionowo w tortownicy wyłożonej pergaminem. Rozetęwstaw do piekarnika rozgrzanego do tem 175st. Piecz około 35 min . Od razu po wyjęciu z piekarnika ciasto posmaruj konfiturą( ja niczym nie smarowałam jedynie leciutko opruszyłam cukrem pudrem

6 komentarzy

  1. pienkosz
    Dodał: pienkosz

    Naprawdę bardzo szybkie i pyszne ciasto, polecam się na przyszłość z przepisami w tym blogu

  2. krab42
    Dodał: krab42

    A swieże drożdże mogą być? Jeśli tak, to ile? Pytam, bo nie używam drożdży suszonych.

  3. pienkosz
    Dodał: pienkosz

    oczywiście musisz wziąść na 1/2 kg mąki około 1/4 kostki(25g) tylko musisz najpierw drożdze świeże rozetrzeć z cukrem i dołożyć do składników.

  4. krystynaszmyt
    Dodał: krystynaszmyt

    Już jest póżno a do sklepu kawałek,można liczyć na jeszcze inne przepisy? uwielbiam słodkości.babka aż ślinka,,,,,

Dodaj swój komentarz